Mange gule lok. Foto.

Løk - en guide til dyrking

Løk er en av de enkleste grønnsakene å dyrke, og en flott start for dem som ønsker å bli selvforsynt. Med riktig jord, jevn vanning og enkelt stell, kan du høste løk gjennom hele året.

Denne guiden tar deg gjennom prosessen fra såing til høsting.

  • Løk er enkel å dyrke og bli selvforsynt med.
  • Du kan så den tidlig på året, eller kjøpe setteløk.
  • De vanligste løksortene er sjalottløk, hvitløk, gulløk og rødløk. I tillegg har vi toppløk, hvitløk, gressløk og ramsløk.
  • Løken trenger god og porøs jord og den bør være næringsrik. Pass på å vanne når det er tørt.
  • Setteløk kan du sette ut så fort faren for nattefrost er over. Du kan forkultivere setteløk fra april for å framskynde innhøstingen.
  • Løk gjerne settes sammen med andre grønnsaker som skal høstes tidlig, for å utnytte plassen mens den vokser.


Løk er enkel å dyrke

Drømmer du om en grønnsak du kan være helt eller delvis selvforsynt med? Da er løk et godt sted å starte. Planten krever ikke mye, og er du nybegynner med dyrking av grønnsaker er dette noe vi anbefaler å starte med. Sørg for at du har god og næringsrik jord, og vann jevnlig.

Løk er en uunnværlig grønnsak i matlagingen, og den sørger for å gi smak og forsterker smaken på de andre råvarene.

Forskjellige løk i en kurv. Foto.

Foto: Anita Dietrichson

Ulike typer løk

Det finnes flere typer løk, de mest vanlige å dyrke er rødløk, hvit salatløk, gulløk og hvitløk. En detaljert beskrivelse av hvitløksdyrking finner du her.

I tillegg finner man også toppløk, gressløk og ramsløk i mange kjøkkenhager. Vi skal konsentrere oss om dyrking av den «vanlige» løken her.

Dyrke løk

Det er to måter å dyrke løk på:

  • Så frø tidlig i januar eller februar, og forkultiver disse.
  • Plant setteløk eller stikkløk i april når faren for nattefrost er over.

Bruk gjerne fiberduk ved utplanting for å beskytte mot vær og fugler.

Rød og gule løk samlet i en kurv. Foto.

Foto: Anita Dietrichson

Planting av løk

Hvis du vil starte ekstra tidlig i sesongen, kan setteløk forkultiveres i pluggbrett innendørs. Etter 2-3 uker er de klare for utplanting. Sett da løken slik at toppen så vidt stikker opp av jorden.

Planteavstand:

  • 8-10 cm mellom hver løk i rekken
  • 25-50 cm mellom radene med løk

Hvor tett du ønsker å sette løken er opp til deg, jo tettere du planter, desto mindre blir løken av størrelse.
Ønsker du store løk som skal oppbevares gjennom vinteren gir du de god plass.

Når du setter ut setteløken så sjekk at den er hard og god, og ikke myk inni. De som er myke bør kastes, da de kan være utsatt for sykdom.

Løk er ikke en plante som krever så veldig dyp jord, så du kan også plante i pallekarm.

Løk i pallekarm. Foto

Du forbereder jorden ved å sørge for at det er god og næringsrik jord, løs og luftig – bruk gjerne også en liten skje med vermikompost som «matpakke» eller gjødsel for løken. God kompostjord i «renna» der løken skal settes vil gi gode resultat. Bruk gjerne Torvfri Blomsterjord, Torvfri plantejord eller Hage-Mix.  

Pass på at du ikke dyrker løk på samme sted år etter år.

Ferdig kuttet rød løk på et fat. Foto.

Fersk løk er en delikatesse tidlig på året, de er milde som et eple, og ekstra godt på salater og som rå. Mange velger å høste noen løk underveis på sommeren for å nyte dem ferske.
Foto: Anita Dietrichson

Samplanting

For å utnytte plassen best mulig kan du plante løk sammen med andre grønnsaker. Gjerne med grønnsaker som er klare til høsting på et annet tidspunkt enn løken.

Gode naboer til løk er:

  • Gulrot
  • Rødbete
  • Redikk
  • Mais
  • Kål
  • Dill
  • Salat

Jorddekke

Når du har satt løken og du ser at den vokser, er det lurt å dekke jorden godt med organisk materiale. Med organisk materiale mener vi gressklipp, tang, løv, hestemøkk eller annet avskjær fra kjøkkenhagen. Det er også mulig å bruke ull som jorddekke. Ull fåes som pellets, eller du kan spørre en lokal sauebonde.  På kort tid blir jorddekket omdannet til jord. Det kan vi takke meitemarken og mikroorganismene for.

Det er fire store fordeler ved bruk av jorddekke:

  • Det bidrar til god og sunn næring til jorden

  • Trenger bare å gjødsle minimalt

  • Jorden tørker mindre opp

  • Hindrer ugresset i å etablere seg og letter derfor lukearbeidet

Anbefaling av jord og gjødsling

Jord basert på kompost er å anbefale. Jeg har brukt Torvfri Blomsterjord fra Grønn Vekst med flott resultat! I tillegg har jeg gjødslet med deres Vermikompost. Du kan også bruke Torvfri Plantejord, eller Hage-Mix som er jord i løsvekt.

Løk trenger næringsrik og god jord, og den må også vannes jevnlig. Løk tåler ikke å tørke ut, så pass på å vanne nok i tørre perioder. Derfor er også jorddekke ekstra viktig for løk, spesielt om du opplever vanningsforbud. Vanningen er ofte undervurdert, så sjekk gjerne ned i jorden på sommeren.

Deretter bør hvitløken mates jevnlig med næring. Vermikompost er fint å bruke, men du kan også bruke «Gullvann» og bokashivæske. Husdyrgjødsel er ikke anbefalt å gjødsle løk med.

Vær flink til å fjerne ugresset rundt løken, ingen grønnsaker liker konkurrenter.

Høsting av løk

Løk kan høstes tidlig for fersk bruk, eller sent for vinterlagring. Løk for vinterlagring trenger å være helt moden. Det ser du best når det grønne "gresset" er mykt på toppen, og ofte legger seg oppå jorden. Løk er ofte moden i juli sør i landet. I innlandet og nord i landet er løk ofte moden noe senere, avhengig av hvordan været er.

Løk klar til høsting. Foto.

Foto: Anita Dietrichson

Oppbevaring av løk

Når du har høstet løken skal den ligge på jorden for å tørke litt. Det er derfor viktig at du høster en dag det er varmt og tørt vær. Hvis det ikke er mulig, tar du de inn og tørker de på et tørt sted. Det aller enkleste er etter hvert å henge de opp, gjerne under halvtak ute. Lag et enkelt tørkestativ av noe du har fra før, og tre de inn mellom spilene. Når løken er helt tørr kan du oppbevare de et tørt sted gjennom vinteren, gjerne med at du har flettet sammen løken. Du må da sjekke innimellom at ikke noen av de har blitt myke og er i ferd med å råtne. Da kan råten smitte over på de andre.

Løk som henger til tørking. Foto.

Foto: Anita Dietrichson

Konklusjon

Å dyrke løk er både givende, nyttig og sunt. Det er enkelt å dyrke bare du sørger for å følge rådene her, samt sørge for vekselbruk, slik at du ikke dyrker løk samme sted år etter år. Løk er en av de enkleste grønnsakene å bli selvforsynt på. Sørg for å dyrke mye mer enn det du i utgangspunktet hadde tenkt, så skal du se hvor motiverende det er å hente egenprodusert løk gjennom vinteren og våren.

Anita Dietrichson med et utvalg av forskjellige løk. Foto

Foto: Anita Dietrichson

Artikkelen er skrevet av Anita Dietrichson, som er bybonde og hobbykokk. Hun dyrker økologisk mat, og holder hvitløk-,kjøkkenhage- og Bokashikurs. Hun har nettopp kjøpt seg småbruk, og skal virkeliggjøre en drøm om å dyrke, blomstre og drive gårdsbutikk. Hun driver nettstedet drivhusetmitt.no, og du finner henne på instagram @drivhusetmitt.no

    © 2025 Grønn Vekst

    Org.nr. 981 711 033 MVA

    Personvern og cookies
    vipps-logovisa-logomastercard-logo